Lilith, prima femeie (IV)


 

Lilith

Lilith

 

Cunoașterea lui Lilith seamănă cu privitul în abis – fascinație, pericol, taine ascunse, o pierdere a noțiunilor trecut și viitor. După ce am văzut o evoluție contradictorie, din timpurile imemoriale ale Sumerului și până în prezentul spiritualității poporului ales, am putea, pe bună dreptate, să ne întrebăm – de ce atâta interes pentru un personaj malefic?

Ei bine, tocmai despre acest interes ciudat, misterios, vom vorbi în cele ce urmează.

Lilith reprezintă pentru spiritualitatea universală o amenințare dar și un fruct oprit. Poate fi înțeleasă ca un egregor al sufletelor întunecate – sau al părții întunecate, periculoase, din fiecare suflet. Ca un îndemn la nesupunere, la a încerca exact contrariul a ceea ce e convențional. Dar, pentru culturile antice și medievale a fost pericolul care provine… dintr-o alternativă necontrolabilă.

Ciudata variantă egipteană 

Poate cea mai ciudată ipoteză, asupra căreia voi reveni la un capitol dedicat răzvrătiților divini, este aceea că Seth, zeul întunecat și rebel, devenit din pereche și călăuzitor al soarelui, simbol al răului, ar fi… femeie. Unii cercetători fac o apel la unul din înțelesurile cuvântului în egipteana faraonică – și anume… Doamnă, Stăpână! Deși pare ciudat, totuși personal iau în seamă această idee întrucât se leagă de o altă teorie pe care am susținut-o pe site, aceea a haosului feminin (generator). Chiar dacă susțin în principal teoria feminului întunecat reprezentat prin Hathor-Shekhmet, sau femininul întunecat benefic, Nephtys, ideea divinității întunecate periculoase reprezentată de Seth, “Stăpâna” este de luat în seamă. Vă voi invita să discutăm mai pe larg acest subiect după ce voi publica materialul despre care vorbeam mai sus, dar și cel despre Asherah, perechea ascunsă a… monoteismului evreu.

Am făcut această paranteză pentru că această propunere vine împreună cu cea a asocierii “acestei” Seth cu Lilith. Oricum, complexa teogonie egipteană redefinește și repoziționează divinitățile după un algoritm misterios, cel puțin pentru mine. Făcând paralela cu contemporana Lilith sumeriană și akkadiano-chaldeeană (alter ego-ul Innanei sau a lui Iștar, ori zeița chaldeana Belili) poate fi ușor asociată cu Hathor-Sekhmet sau cu Hathor-Nephtys.

 

Multele Lilith… elene 

 Lilith trăiește în marea cultură greacă, ulterior în cea elenistică și în cea romană prin înfățișări seducătoare și letale – sirenele, lamiile, empusele, furiile, eriniile, femeile păsări – strix. Sau prin puterea damnării divine – Meduza. Sau a creatoarei de monștri – Echidna. Sau a divinității misterelor întunecate și magiei  – Hekate, Persefona…

Unele reprezentări ale sirenelor sunt de altfel identice cu imaginea sumeriană și ebraică a lui Lilith – au aripi, ghiare de pasăre în loc de picioare. Aceste ființe fie seduc și omoară bărbații, fie sug sângele oamenilor, fie fură sau ucid copii – deasemenea caracteristic pentru demonul mesopotamian. În plus, multe dintre aceste ființe au darul (pre)viziunii, calitate a demonilor sau a celor posedați, conform demonologiei ebraice și, ulterior, iudeo-creștine.

Totuși, grecii și urmașii lor spirituali, mult mai puțin misogini decât evreii și sumerienii, relevă un aspect patetic al istoriei Lamiilor. Anume că la origine ar fi existat o relație neprincipială între divinitatea supremă, Zeus, și Lilith-Lamia. Mânioasă pe această aventură, perechea lui Zeus, Hera, îi omoară eroinei noastre copiii și, într-una din variantele legendi, o condamnă la o viață infertilă. Înnebunită, Lilith-Lamia se răzbună de atunci pe toate mamele… ucigându-le copiii.

Tot în urma transformării ei vindicative, ea  devine acel succubus care atrage și omoară bărbații și, mai mult, crează o întregă rasă de demoni și vampiri. Dar poate cea mai celebră întrupare a lui Lilith este cea care a și dus la cel mai celebru război din istorie – Elena din Troia, motivul discordiei dintre ahei și troieni, cauza războiului homeric. Asocierea este utilizată mai ales în folclorul evreu, dar ideea este agreată de cei care studiază fenomenul Lilith.

 

Imixtiune demonică în arborele genealogic al românilor?

În fine, o istorie povestită de Herodot o apropie pentru prima dată pe Lilith de… români. Iată acest fragment al scrierii ”Părintelui istoriei” repovestit de marele Nicolae Densușianu:

”Aici (zona de confluență traco – scitică a Niprului n.D.D.), locuia într-o peșteră nimfa Echidna (Vipera, Șerpoaica), care avea o natură mixtă. De la brâu în sus era femeie, iar de la brâu în jos șerpoaică, și ea domnea peste Scythia întreagă. Hercule, văzând-o, a rămas uimit, apoi a întrebat-o dacă nu cumva i-a văzut iepele sale rătăcite. Ea îi răspunse că iepele sunt la dânsa și i le va restitui, dacă mai întâi se vor culca amândoi. Hercule petrecu apoi mai mult timp la Echidna și avu cu dânsa trei fii, pe Agathyros, pe Gelonos și pe Scythes. (…) Cei trei fii ai lui Hercule și ai Echidnei au fost, dupa tradiția ce ne-o comunică Herodot, întemeietorii dinastiilor regale, a agathyrsilor (din Transilvania de astăzi), a gelonilor (din părțile Podoliei) și a scythilor din nordul Mării Negre.”

Agatârșii la care fac referire Herodot și Densușianu se numără printre cei mai misterioși strămoși ai noștri, un subiect demn de abordat – desigur, fără exagerările pe care le-am auzit în ultima vreme.

Echidna este, așa cum spuneam, una dintre cele mai spectaculoase întrupări ale lui Lilith, o prezență puternică în mitologia greacă, supranumită ”Mama tuturor monștrilor”. Dintre aceștia cei mai cunoscuți sunt  – Himera, Hidra sau Leul din Nemeea. (Ei bine, ca o glumă, cu o atare ascendență și asemenea rude iată motivul pentru care la noi se gândește atât de monstruos…)  În afara acestei legende, mitologia greacă spune că era fiica titanei Pământului, Gaia, și a zeului abisului Tartarus, locuia într-o peșteră unde atrăgea bărbații cu chipul ei extrem de frumos, de seducător… pentru ca apoi să-i ucidă sau să-i devoreze.

 

Lilith în islam – de la regină la… Sfânta Doamnă

Începuturile islamismului scot la iveală legende cu ramificații clare către religia mamă – iudaismul. Dar, spre deosebire de duritatea principiilor religiei poporului ales, islamismul permite referiri de la îngăduitoare până la elogioase despre personalități ale altor credințe. Iisus, Maria, arhanghelul Gabriel, regele Solomon, David – sunt cinstiți de islamici. La fel legendele și povestirile coranice sunt o sursă interesantă și nemarcată de excese religios-șovine.

Din ele aflăm de identificarea lui Lilith cu Regina din Saaba – și asta în mai multe episoade. Într-unul când ea testează inteligența regelui înțelepciunii

În orice caz, în toate variantele Solomon este sedus de regină și convins să se despartă de calea cea dreaptă, ridicând altare “idolilor reginei”,  finalul diferind în câteva variante. Interesante sunt două variante –una când regele pune o podea de oglindă pentru a vedea dacă regina este Lilith – și vede pe sub veșmântul lung al acesteia picioarele de pasăre. A doua se referă la seducerea lui Somon și la faptul că Lilith pleacă luând cu ea sămânța regelui ales de Dumnezeu să-i ridice templul. Astfel Lilith îl va face și ea pe Solomon să-i ridice un templu – un copil.
O altă povestire, de sorginte probabil elenistică, “Testamentul lui Solomon”, vorbește de întâlnirea lui Solomon cu demonul Obizuth, unul dintre numele demonice ce care este apelată Lilith.

În fine, în folclorul arab apare o entitate demonică și seducătoare, asemănătoare Lamiei sau sirenelor, care este identificată cu Lilith – Karina. Karina este interpretată și ca perechea negativă a fiecărui om – unii comentatori ai Koran-ului spun că până și Mohamed sau Iisus au avut propria Karina.

Trecând în zona comentariilor islamice și a sectelor, Lilith este prezentă ca și pereche a diavolului Iblis sau Șaitan și este mama spiritelor, demonilor – djinn – personaje ambivalente ca intenții, periculoase și imprevizibile, care sunt sarea și piperul poveștilor lumii islamice.

O sursă interesantă, dar singulară, este eruditul francez Moise Schwab, autor a numeroase scrieri istorice și documentare despre evrei și cultura lor. Ei bine acesta spune că arabii (în special maghrebienii) îi acordă lui Lilith titlul de Lalla – adică “Sfânta Doamnă”. Personal informația mi se pare ciudată, și o pun pe seama inamiciției istorice între cele două popoare semite.

 

Seducătorul demon din Asia

  O altă zonă învecinată semiților, Persia, remarcabilă din punct de vedere religios, cunoștea, înainte chiar de apariția mahomedanismului, despre existența demonului Lilith. Cunoștea… și se ferea prin amulete magice. Aceste obiecte inscripționate încep să apară pe teritoriul pers încă din secolul șase al erei christice și existența lor va fi documentată până la finele Evului mediu. Unele dintre amulete sunt de fapt niște boluri cu inscripții magice – menite să o prindă pe seducătoarea și ucigașa făptură atunci când se va apropia… Din păcate nu au fost găsite mențiuni asupra reușitei acestei metode…

Extremul Orient, China și Japonia, au o tradiție deosebită în privința relațiilor oameni – demoni. Entitățile supranaturale se manifestă pasional, aș spune într-un mod unic – precum aceste culturi inimitabile. Pentru ei entitatea este fie o seducătoare dar este numită și “Cea care fură în timpul nopții”. Lilith, ca entitate divin-demonică asociată cu astrul nopții, este interpretată de specialiștii în cultura chineză ca fiind Shing Moo, divinitate selenară dar și o zeiță primordială a naturii.

Japonia are în primul act al creației două personaje – Izanagi, masculinul, și Izanami, femininul divin. Precum egipteana Hathor, ea,  zeița sau demonul primordial feminin, este cea care pune omenirea în fața spectrului distrugerii. Japonia are însă o istorie care începe cu o populație albă, venită cu multe mii de ani înainte sub conducerea unei femei vrăjitoare – șaman. Istoria mitică a insulei soarelui-răsare este povestea unei lupte permanente dar și a unei conviețuiri între oameni și demoni;  bătălii, posedări, vrăji dar și idile de proporții epice au loc în spiritualitatea acestui arhipelag fabulos.

Advertisements

Posted on November 1, 2014, in Mistere, Supranatural and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: