Lilith, prima femeie (II)


CollierLilith8x6-178x300

Moartea unui popor, nașterea unei religii

Sumerul, marele civilizator al lumii vechi, și-a făcut datoria socială și religios-spirituală – a oferit exemplul unui stat extrem de bine organizat, cu un regim de administrare dur, potrivit unei dezvoltări rapide. Pe plan spiritual, sumerienii lasă în urmă nu nu numai o scriere extreme de avansată dar și un sistem religios complex – cu divinități, cu supraoameni mesianici, cu demoni – un întreg edificiu spiritual, religios dar și mistic, ce avea să fie fundamentul aproape tuturor religiilor – până în zilele prezentului. Mai ales în zilele prezentului.

Această transmitere a ideilor de acum cinci-șase mii de ani s-a făcut prin intermediul semiților, mai ales al triburilor evreiești. Istoria acestei moșteniri spirituale e cu atât mai ciudată cu cât sumerienii, a căror origine se limitează încă doar la supoziții, nu erau de neam semit. Ei ajung într-o Mesopotamie locuită de populații semite, se dezvoltă în câteva așezări urbane  și, în cele din urmă, sunt asimilați de (băștinașii) semiți. Limba, ca și poporul sumerian, dispare din peisajul cotidian. Dar, foarte interesant, sămânța civilizatoare rămâne la nivelul religiei. Astfel, semiții preiau legendele sumeriene și folosesc mai departe sumeriana ca limbă sacerdotală, în care se desfășurau ritualurile – limba pe care o ascultau zeii.

Evreii, cel mai spiritualizat dintre popoarele semite, sunt considerați de unii cercatători drept urmași de drept ai sumerienilor. Ei preiau câteva teme mari al Sumerului și le propun ca fundamente ale propriei revoluții religioase.

Cosmogonia, Potopul și legenda lui Noe, salvatorul messianic, alungarea din Rai și multe alte teme mai mult sau mai puțin majore trec din mistica sumeriană în religia lui Israel.

Dar poate cel mai interesant episod al acestei moșteniri este Păcatul originar. Este un fapt cunoscut că statul sumerian era unul extrem de autoritar, iar majoritatea cercetătorilor au căzut de accord că sumerienii au folosit religia pentru a întări această dominare a omului de rând de către sacerdoți dar și de către liderii laici. Ce spune legenda – de fapt, legea divină – că primii oameni au săvârșit un păcat capital neascultându-și Creatorul (creatorii), că au fost alungați din sălășul divinității și că de atunci omul trebuie să plătească pentru păcatul originar. Astfel, în credința de sorginte sumeriană, omul, de fapt pruncul (aparent) nevinovat se naște cu o datorie pe care trebuie să o plătească toata viața – și o va lăsa moștenire la rându-i, generație după generație!

Femeia – marele vinovat

Odată cu păcatul originar, evreii preiau și ideea principalei ființe vinovate pentru tot – femeia. O temă  – și o teamă –  care se va transmite peste milenii, până în zilele noastre.

Femeia misticii sumeriene este fie o divinitate schimbătoare, ambivalentă, ca Inanna, fie un demon care nu se supune nimănui și pune totul  în pericol, precum Lamashtu, fie o ființă  irezistibilă ca Lilith (Lilitu, Lil-La, Ardat Lili) – un seducător pericol pentru bărbați, o aducătoare de nenorociri pentru familii… Îngrozitoare viziune, nu? Ca bărbat, parcă te face să te trezești noaptea să te mai uiți odată pe cine ai alături!

Și, totuși, din același mănunchi sumerian va scăpa o istorisire care răstoarnă toate datele și pune sub semnul întrebării posibilitatea de a căuta adevărul în textele incomplete rămase din anticul Sumer. Menționez că este un studiu personal, pe care îl prezint în premieră și pentru care îmi asum întreaga responsabilitate.

Este vorba de legenda primului om… al pământului. Adică a omului evoluat – sau creat – dintr-o specie inferioară, cvasi-animalică – nu creat din pământ de către zei. Omul Enkidu. O variantă parțial evoluționistă avant la lettre.

Enkidu este căutat (selecționat) printre animalele sălbatice pentru a fi folosit împotriva semizeului Ghilgameș. Sau, după cum va fi urmarea în legendă, pentru a combina cele două forțe –  umană și divină, într-o mare bătălie și căutare a adevărului.

O prostituată cu totul specială

În simplismul său (aparent), textul sumerian transmis nouă vorbește despre acest primitiv ca fiind o creatură cu totul aparte, dar care era acceptat de animalele sălbatice… în compania cărora stătea și cu care… se împerechea. Pentru a-l separa de animale dar și pentru a-l transforma se apelează la o… prostituată. Așa spune textul… Singura de acest gen, în acel peisaj legendaro-divin era Lilith – în variantele Lilitu sau Ardat Lili – demonul seducției aflat în slujba zeiței Inanna.

Ei bine, “prostituata” îl seduce pe Enkidu, se împerechează cu el, fapt care are un dublu rezultat – în primul rând este secat de putere, ca în cazul atacului unui succubus, și în al doilea rând animalele nu mai vor să se apropie de el, ca și cum Enkidu nu s-ar fi atins (cuplat) cu cineva de același fel, ci de o altă natură – sau esență. Ceva ce animalele simțeau că nu este de același regn…

Mai departe, acțiunea “prostituatei” devine și mai ciudată – ea îl transformă pe Enkidu dintr-o sălbăticiune humanoidă… în om. Transformarea este atât fizică – Enkidu era inițial un biped acoperit cu blană, dar “prostituata” îi rade această blană. Apoi îl îmbracă omenește și îl învață să se poarte. Culmea culmilor, același personaj feminin misterios îl introduce nu numai în societatea oamenilor și în cetate, dar îi explică și necesitatea apropierii de regele semizeu – Ghilgameș.

Recapitulând, această apariție feminină întreprinde asupra omului primitiv (sau poate primordial) următoarele acțiuni: îl seduce, îl învață să facă sex, îi ia energia (puterea), îl transformă din animal în om (atât mental, comportamental cât și chiar fizic), îl educă, în final îl inițiază în tainele misiunii sale pe lângă messianicul Ghilgameș. Cam mult pentru o simplă prostituată, așa cum o expediază pe scurt scribul (sau poate translatorul) textului sumerian!…

Curva sacră a Babilonului

Cred că răspunsul îl găsim în textele referitoare la “mâna dreaptă a zeiței Inanna”, atât în forma Ardat Lili, cât și Lilitu, care “era trimisă de zeiță pentru a suci mințile bărbaților”. Scrierile ulterioare, caldeene, menționează chiar funcția de prostituată sacră pe lângă zeița Iștar (echivalenta babiloniană a Inannei) a demonului feminin Lilitu. Hierodulele, prostituatele sacre, îndeplineau într-adevăr mai multe roluri, între care și inițierea tinerilor – nu doar în jocurile dragostei, ci în adevărate ritualuri erotico-mistice ale celei mai importante zeițe mesopotamiene. (Și, intr-o vreme, evreiești – dar asta e o altă istorie interesantă)

Aceasta prostituată capabilă să seducă dar și să manipuleze, să inițieze dar și să înebunească a fost numită ulterior Curva Babilonului, cea care va veni călare pe Fiara apocaliptică. Ea este cea care de fapt stăpânește fiara și o dezlanțuie atunci când dorește. Fie că vorbim de fiara apocaliptică, de fiara-diavol sau, cum vom vedea, de întunericul divinității, dar mai ales de fiara din om, Curva Babilonului este temută pentru că are această putere de a dezlanțui fiara…

Asta nu înseamnă că o va face, așa cum se tem religiile de sorginte sumeriană și filieră ebraică. De fapt, în ciuda revelațiilor transmise pe calea monoteismelor, hierodulele babiloniene aveau un rol pozitiv în moderna societate a cetății lui Iștar. Dar, rivalitatea constantă între triburile lui Israel și lumea caldeo-babiloniană a dus la o demonizare a tot ceea ce se trăgea din marea cetate de pe Eufrat – de la Turnul Babel, la Curva Babilonului – răul vine de acolo!…

sursa: http://cronicasupranaturalului.ro/

Advertisements

Posted on October 19, 2014, in Mistere, Supranatural and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Este posibil. La cat de dispretuite au fost/sunt femeile, sunt sigur ca in trecut ele au fost la putere. Si cu siguranta si acea societate a avut multe defecte. Iar daca firului istoriei ii aplicam 2 teoreme: ” timpul le indreapta pe toate” si “ne jucam de telefonul fara fir” observam ca acest dispret ar fi trebuit sa dispara cu mult timp in urma! Ceea ce ma face sa cred ca pe atunci era o dictatura totalitara!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: