Lilith, prima femeie. (I)


lilith   Lilith este, după părerea mea, cel mai interesant și mai contrastant personaj mitologic. Demon, zeiță, supraom, vampir, vrăjitoare, ea este în mitologie prima femeie – iar în religii – primul nume ce s-a încercat a fi șters. Trecerea ei prin istorie o nominalizează fie ca și fatala Curvă a Babilonului, fie ca și Maria Magdalena…

Din prima femeie Lilith devine mama demonilor. Lilith este regina din Saaba dar este și la originea vampirilor. Lilith este un demon de care comunități întregi se tem și se apară de mii de ani – până în ziua de azi, în timp ce alte comunități o cinstesc și o numesc protectoare. Lilith era considerată un demon ucigaș de nou-născuți și de femei lăuze, iar astăzi e considerată și onorată ca primul simbol al feminismului.

În fine, legendele ebraice o menționează ca prima rebelă, înaintea lui Lucifer, prima  care a îndrăznit să rostească Numele Lui, tocmai pentru a-I încălca porunca și a se opune creației, devenind apoi perechea diavolului, în schimb Kabbalah vorbește de aceeași demonică rebelă ca fiind pentru o perioadă… soția lui Dumnezeu!…

Un personaj fascinant dar și terifinat, în orice caz purtător al unei teribile vibrații a neliniștii. Tocmai aceste contraste totale, această rebeliune veșnică te fac să te întrebi dacă e vorba de damnare justificată sau de o mare nedreptate a memoriei umane și divine. Simt, deci, nevoia unei explicații apropierii mele de Lilith.

Sunt momente în viață pe care le numim majore. Sau de răscruce. Sau, pur și simplu, momente care îți schimbă viața. Un asemenea moment am trăit eu atunci când am cunoscut-o pe Lilith.

Câțiva inițiați în tainele artelor secrete m-au întrebat de ce nu încerc să depășesc faza cunoșterii din cărți și să mă apropii pe căile artelor oculte – fiindcă vorbim de un personaj din această zonă. Adevărul este că poate singura experiență stranie, de care sunt sigur că s-a petrecut – și drept urmare am povestit-o în câteva rânduri – a fost legată de Lilith. Nu pot spune că m-a marcat – dar, în mod sigur, m-a încurajat. De aceea sunt sigur că această cale, prin memoria scrisă, este cea care îmi e potrivită, sau poate hărăzită.

Am făcut această introducere pentru a-mi explica interesul din punct de vedere sentimental-senzorial – poate chiar transcendent – pentru Lilith. Dacă este să vorbim însă de argumente istorico-mitologice, ei bine, acestea sunt foarte multe.

În primul rând am afirmat în repetate rânduri că Lilith este cel mai longeviv personaj mitologic. Într-adevăr, paradigma temporală se întinde din anticul Sumer, de unde începe istoria recunoscută official, până în zilele noastre. Fie că vorbim de un demon malefic, fie că vorbim de o zeitate sau de un alt fel de divinitate ambivalentă, Lilith inspira teamă sau venerație unor comunități șI atunci  șI  acum. Nu există nici o altă divinitate, nominalizată și definită ca actant suprauman/supranatural  în viața oamenilor care să fi avut o perioadă de existență consemnată pe o asemenea durată de timp. Nici măcar Dumnezeu sau diavolul…

Mai mult, într-un studiu pe care-l pregătesc pentru publicare propun o ipoteză care trimite originea lui Lilith dincolo de Sumer – și s-ar putea constitui chiar într-o propunere pentru controversata origine a sumerienilor.

În Sumer Lilith apare ca nume sub mai multe forme legate de cuvântul Lil – aceasta însemnând aer. Lilith este ar fi fost deci un spirit al aerului, spun unii cercetători, asociind această imagine cu cea currentă a demonului, un spirit neîntrupat. Dar, această definire personal o consider simplistă, sau chiar eronată întrucât nu ea în seamă celelalte nominalizări ale lui Lilith în legendele Sumerului – de această dată extreme de întrupate.

Pe scurt, variantele sumeriene sunt – Lilitu – care desemna fie un demon al deșertului, al furtunii și al aerului, responsabil de maladiile ce se credea a fi transmise pe calea aerului,  fie așa se putea numi o întragă clasă de ființe supranaturale, demoni sau spirite. Dar, cei ce propun varianta spiritelor neîntrupate omit faptul că singularul lui Lilitu, Lili sau Lil-la desemna o femeie la vârsta acuplării sau a măritișului. Forma Ardat Lili, sub care apare în transcrierile akkadiene desemnează o fecioară – ceea ce pentru sumerieni însemna femeie încă nemăritată, sau chiar văduvă cu nu mai mult de un copil. Ei bine, această Lilith este un succubus – o femeie demon, fie întrupată, fie având posibiliatea întrupării. O entitate care, prin frumusețe șI seducție tulbura bărbații, fie în vis, fie chiar în stare de veghe. Marea zeiță Inanna o folosea în acest scop pe Ardat Lili, iar legendele o numesc apropiata, slujitoarea fidelă a zeiței. O altă variantă, întărită și de aparițiile erotice ale Inannei, este că Lilith era, de fapt, un Alter ego al marii zeițe.

Dar cea mai interesantă este apariția din legendele lui Ghilgameș, mai bine zis în povestirea numită “Inanna și copacul Huluppu” . În această povestire plină de semnificații se spune că Inanna salvează Copacul Lumii – cel ce face legătura dintre subteran, pământ și cer – pentru a-și face tronul din el, atunci când va ajunge la maturitate. După alte variante, ar avea semnificație Copacul Vieții, semnificația fiind evident transcendența umană sau divină. Ei bine, cea care strică socotelile marii zeițe este “demonul” sau entitatea nonumană Ki-sikil-lil-la-ke, traducerile propunând variant “Fecioara Lili(th) care a furat lumina” . Este de reținut această ciudată acuzație și să ne-o reamintim atunci când vom vorbi de astrologie. Aici apare și descrierea fizică pe care o vom întâlni pe placa de teracotă “Queen of the Night” (cunoscută până de curând ca “Relieful Burney”). Anume o femeie care avea aripi iar picioarele se terminau cu ghiare – ca ale păsării Anzu – asociată cu bufnița, pasăre care de altfel va însoți în multe mitologii apariția lui Lilith. Lilith, demonul care strica planurile marii zeițe, este alungată de mesianicul Ghilgameș – acesta redând divinității simbolul celor trei stări sau existențe. Lilith fuge în deșert, episode pe care îl regăsim șI în ulterioara istorie ebraică – Vechiul Testament.

n fine, cea mai înfiorătoare prezență mitică asociată cu Lilith este marele demon Lamashtu. Un demon feminin, vampir și canibal, care făcea multe rele oamenilor, printre altele fiind  vinovat de moartea infantilă dar și a deceselor mamelor în perioada pre și post natală. Dealtfel, aceasta va fi și principalul motiv de teamă al comunităților evreiești de Lilith, teamă care s-a perpetuat până în zilele noastre. Alt aspect ciudat al lui Lamashtu, care din nou o apropie de Lilith, este independența ei față de marile divinități. Spre deosebire de ceilalți demoni, care acționau la porunca zeilor, Lamashtu făcea totul numai din proprie dorință. Fiică a zeului cerului, Anu, Lamashtu este asociată și cu lumea subpămâteană, iar reprezentările ei trimit nu numai la Lilith, dar și la alte divinități ulterioare (Hathor-Sekmeth, Hekate), ceea ce permite multe ipoteze de lucru. Remarcabil este și că avem de-a face pentru prima dată cu o entitate subpământeană, din afara pantheonului principal, care este cauza unui mare număr de nenorociri și este într-un permanent conflict cu divinitatea. Practic, un prototip al diavolului pe care îl vor acredita evreii, urmașii sumerienilor – cel puțin într-ale religiei. Si, așa cum vom vedea, încă o asociere cu Lilith…

Pe scurt, acestea sunt reprezentările sumeriene ale lui Lilith. Primele își au originile cu 6000 de ani în urmă, dar este posibil, așa cum spuneam la început, ca aceste cifre să fie depășite de o conexiune pe cât de interesantă – pe atât de posibilă și demonstrabilă.

În episodul următor voi prezenta extraordinarul periplu al lui Lilith prin mitologia ebraică, acolo unde va parcurge fabulosul drum de la prima femeie, la soția diavolului Samael dar și a lui Yahve.

sursa: www.cronicasupranaturalului.ro

Advertisements

Posted on October 16, 2014, in Mistere, Supranatural and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: