Carl Jung. Moartea nu este sfarsitul.


carl-gustav-jung_e363fa34e3eeb5Carl Jung (1875-1961) este unul dintre cei mai mari psihologi şi psihiatri din lume, fiind fondatorul psihologiei analtice. La sfârşitul vieţii sale, el acordă un interviu interesant în care spune că “moartea omului nu reprezintă sfârşitul”! Să vedem mini-interviul.

Reporter: Știu că aţi spus că moartea este psihologică, la fel de importantă ca şi naşterea, şi că face parte integrantă din viaţă, dar cu siguranță că nu poate fi ca şi nașterea, dacă este un sfârşit. Se poate aşa ceva?

Jung: Da. Dacă este un sfârşit și noi nu suntem destul de siguri cu privire la acest sfârşit, pentru că știm că există aceste proprietăţi ciudate ale sufletului (psihicului) care nu se limitează la spațiu și timp în întregime. Puteți avea vise sau viziuni ale viitorului. Puteti vedea dincolo de colţuri si multe astfel de lucruri. Numai ignoranţii pot nega acest lucru. E destul de evident că ele există și au existat întotdeauna. Acum aceste fapte arată că psihicul, în parte, nu este dependent de aceste limitări. Și apoi? Atunci când psihicul nu se află în obligația de a trăi în timp și spațiu singur – și, cu siguranţă nu este – atunci psihicul nu este supus acestor legi și aceasta înseamnă o continuare practică a vieții dincolo de moarte, un fel de existență psihică dincolo de timp și spațiu.

Reporter: Credeţi că moartea este sfârşitul sau credeţi că…

Jung: Ei bine, nu pot să spun cuvântul “cred”, pentru că este un lucru dificil pentru mine. Eu nu “cred”; eu trebuie să am un motiv pentru o anumită ipoteză. Ori știu un lucru, şi îl ştiu, nu-i nevoie să-l cred, ori dacă nu cred un lucru, de dragul de a-l crede, pur şi simplu nu-l cred! Dar atunci când există motive suficiente pentru o anumită ipoteză, voi accepta aceste motive în mod natural.

Reporter: Ei bine … ne-aţi spus că ar trebui să privim moartea ca fiind un fel de scop și dacă ne abatem de la ea e ca şi cum ne-am sustrage de la viaţă şi scopul vieţii. Ce sfat ați da oamenilor aflaţi la capătul vieţii, care cred că moartea este sfârşitul tuturor lucrurilor?

Jung: Ei bine … vedeţi, am tratat multe persoane în vârstă și e destul de interesant de urmărit faptul că a lor conştiinţă e amenințată cu sfârșitul complet. Dar, cel mai bine este ca persoanele în vârstă să-şi continue viaţa, să aştepte cu nerăbdare ziua următoare, nu să le fie frică. Acestor persoane le e frică să privească înainte şi se uită doar înapoi. Ele se împietresc, devin rigide și mor înainte de vreme; dar, dacă ar trăi şi ar privi înainte, aşteptând cu nerăbdare marea aventură, atunci ele ar trăi. Desigur, este destul de evident că noi toţi o să murim şi aceasta este un final trist de tot, dar există ceva în noi care nu crede lucrul acesta…

Advertisements

Posted on September 4, 2014, in Curiozitati and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: