“Lampa lui Moser”: un mecanic brazilian folosește sticle de apă din plastic și înălbitor pentru a crea lumină gratuită


 

images 00  „Este o lumină divină. Dumnezeu ne-a dat soarele tuturor,  respectiv, lumina este pentru toți. Oricine dorește poate economisi  pe asta foarte mulți bani. Cu această «construcție» nu te poți  electrocuta, și nu te costă nici un ban”, a spus mecanicul brazilian  Alfredo Moser. În 2002, el a fost vizitat de către o muză și astfel a  găsit o modalitate de iluminare gratuită a locuințelor în timpul zilei,  fără electricitate, folosind nimic altceva decât PET-uri din plastic  umplute cu apă și un pic de soluție înălbitoare.

images

În ultimii doi ani inovația lui s-a răspândit în toată lumea, iar Alfredo Moser se așteaptă ca numărul caselor iluminate cu PET-uri să ajungă la un milion. Și totuși cum funcționează? ”Simpla refracție a luminii solare. Ideea de a crea «Lampa lui Moser» mi-a venit în una deselor pene de lumină, în 2002. Unicele instituții care aveau lumină erau fabricile și nicidecum casele oamenilor din orașul meu, Uberba, din Sudul Braziliei. Adăugați două căpăcele de soluție înălbitoare pentru ca în apă să nu crească alge. Cu cât e mai curat PET-ul, cu atât mai bine.

images1 3

Aceste PET-uri sunt introduse în acoperișul casei, prin niște găuri făcute cu bor mașina, iar intrarea este izolată, astfel încât atunci când plouă, în casă nu intră nici o picătură de apă. O persoană care și-a instalat această lampă a reușit timp de o lună să adune banii necesari pentru copilul care urma să se nască în curând. Vă închipuiți? Un inginer a măsurat puterea luminii, și a stabilit că, în funcție de puterea soarelui, această «construcție» poate lumina cu 40-60 watt”, a explicat Moser. El a instalat aceste lămpi în casele vecinilor săi și în supermarketul din oraș. Câștigând, totuși, ceva bani pentru instalarea lor, este vizibil, după casa și mașina sa din 1974.

article-

Invenția nu l-a făcut bogat, în schimb l-a făcut să se mândrească. Carmelida, soția sa în vârstă de 35 de ani, spune că soțul său a fost mereu un foarte bun gospodar. Dar ea nu este unica care-l admiră pentru inventarea lămpii. Illac Angelo Diaz, directorul executiv al Fundației MyShelter (Adăpostul meu). „Am donat un număr considerabil de lămpi de acest gen. Alfredo Moser a schimbat viața unui număr foarte mare de oameni, probabil pentru totdeauna. Chiar dacă nu va primi premiul Nobel, noi vrem ca el să știe că multă lume îl admiră”, a declarat el.

images3

Urmând modelul lui Moser, MyShelter a început să facă lămpi în 2011, iar acum învață lumea să le facă și să le instaleze individual pentru ca să câștige niște bani. În Filipine, unde o pătrime din populație supraviețuiește sub limita de sărăcie, iar electricitatea este scumpă, ideea ”lămpii lui Moser” cu apă și-a luat avânt, 140000 de case fiind luminate natural.

images1 4

De altfel, în alte 15 țări, de la India la Bangladesh, de la Tanzania la Fiji. Directorul MyShelter spune că, cu ajutorul acestor lămpi, familiile sărace cresc legume în mici ferme hidroponice și estimează că, până-n anul viitor, numărul beneficiarilor de lămpi va crește până la un milion de persoane.(sursa: bbc news)

 

Sursa: abdi.ro

Advertisements

Posted on May 16, 2014, in Curiozitati and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: