Oamenii hienă din Africa


Din cele mai vechi timpuri, oamenii au privit animalele ca pe nişte surse de profit. Exploatate în fel şi chip, vânate, domesticite sau vândute, animalele, fie ele domestice sau sălbatice, au avut un rol important în viaţa noastră. Un rol mai aparte au la ora actuală hienele şi babuinii din Africa. Redutabilele animale sunt folosite drept mijloace de distracţie şi chiar argumente forte ale recuperatorilor şi interlopilor locali. Grupurile de indivizi care hoinăresc cu hiene feroce în lanţ şi babuini pe scutere atrag privirile oricui ajunge pe acele meleaguri. Cât despre drepturile animalelor sălbatice, orice discuţie se naşte deja moartă. În Nigeria oamenii au alte griji şi preocupări…

hiene-cover

Fiarele cu fălci de fier

Hiena pătată (Crocuta crocuta) este cel mai mare şi mai feroce reprezentant al hienelor actuale. Are o înfăţişare caracteristică, cu partea anterioară a corpului mai înaltă, gâtul lung şi masiv, capul lat, urechile mari şi rotunjite, dinţii extrem de groşi şi solizi, o blană aspră şi zburlită de culoare galben cenuşie cu pete rare negricioase.
Este un carnivor cu adevărat teribil şi de temut care deseori rivalizează cu leii în multe privinţe.Atinge în medie 45-80 kilograme, trăieşte în haite care pot atinge un număr de până la 80 de exemplare, care atacă cu forţa unei unde de şoc. În mod eronat s-a crezut multă vreme despre ele că sunt nişte animale preponderent necrofage.
Adevărul este cu totul altul, hienele pătate fiind nişte prădători teribil de eficienţi, a căror dietă nu se bazează deloc pe cadavre. Este cel mai sociabil animal carnivor, un grup de hiene având o structură mai asemănătoare cu cea a unui grup de maimuţe, decât cu cea dintr-unul de lupi sau lei. Este de fapt cel mai de succes prădător de talie mare din Africa.
Succesul hienelor pătate se datoreză în egală măsură adaptabilităţii, oportunismului, inteligenţei şi cruzimii lor. Puţine animale sunt la adăpost de atacurile lor, hienele reuşind să ucidă inclusiv lei, bivoli sau rinoceri foarte bătrâni sau bolnavi. Înfăţişarea sa este una pe măsura reputaţiei şi faptelor sale.
hiene7
Acest carnivor pare o încrucişare bizară dintre un urs şi un pit-bull cu fălci supradimenisionate. Nimic mai greşit!
Deşi am fi tentaţi să credem la prima vedere că hienele se înrudesc cu câinii sau urşii, acestea sunt mai degrabă rude (evident îndepărtate) cu felinele şi mangustele. Ciudăţeniile hienelor nu se opresc deloc aici. Hienele pătate trăiesc (caz unic între carnivore) în grupuri organizate întotdeauna după o ierarhie de tip matriarhală, în care numai femelele sunt dominante.
În mod neaşteptat dar cât se poate de adevărat, la hiene, femelele sunt mai mari, mai puternice şi mai agresive decât masculii, iarăşi o exepţie între mamiferele carnivore. Putem spune fără să exagerăm că femela de hienă pare un mascul furios şi bătăios care dă naştere pui. Canitatea sporită de hormoni masculini din organismul unei hiene femele ne cam îndreptăţeşte să credem asta.
Cea mai temută particularitate a hienei pătate rezidă în forţa uriaşă a maxilarelor sale. Dentiţia, maxilarele, forma craniului şi musculatura aferentă acestei maşinării de ucis prin zdrobire şi sfâşiere permite hienei pătate să muşte cu o forţă de circa 800 kilograme pe centimetru pătrat. Fapt care propulsează această hienă pe locul întâi în privinţa mamiferului cu cea mai puternică muşcătură proporţională cu talia sa.
hiene2
Cercetătorii estimează că hiena pătată muşcă cu 40% mai puternic decât un leopard de aceeaşi talie şi greutate, iar un experiment dintr-o grădină zoologică americană a demonstrat că această specie de hienă sfărâma oase pe care nici urşii Kodiak nu reuşiseră să le spargă. Într-o situaţie asemănătoare, cercetătorii au observat hiene sălbatice care au reuşit să spargă oase de girafă cu diamentrul de 7 centimetri…
Datorită faptului că leii, singurii lor duşmani naturali, au început să dispară din multe părţi ale Africii din cauza vânătorilor de trofee, numărul hienelor a explodat, nemaifiind reglat de lei (spre exemplu, în Namibia 71% din totalul hienelor moarte din cauze naturale, au fost ucise de lei). Astfel, hienele au început să atace fermele şi animalele domestice, situaţia care a dus la declararea lor drept duşmanul numărul unu al crescătorilor de animale.
hiene6
Înainte să meargă în sălbăticie să captureze puii de hienă, oamenii beau o poţiune din ierburi şi îşi toarnă pe trupuri cantitatea rămasă. Cu ajutorul câinilor de vânătoare se aventurează în savanele şi peşterile din nordul Nigeriei. Când câinii dibuiesc o vizuină, oamenii gonesc hienele adulte şi intră în vizuină. Puii capturaţi sunt duşi apoi în sate, unde au parte de un dresaj specific care durează aproximativ două luni.
După ce scoatem puiul de hienă din vizuină, acesta se zbate, urlă şi muşcă deoarece nu este obişnuit cu oamenii. Atunci îi îndesăm pe gât un leac tradiţional a cărei reţetă este secretă. După ce a înghiţit leacul, puiul se linişteşte şi ne va fi supus pentru toată viaţa”, declară Abdullahi Ahmadu, un proprietar de hiene din satul Malumfashi, statul Katsina din Nigeria. Abdullahi se ocupă de capturarea şi dresarea hienelor încă de la vârsta de 15 ani, când a preluat „afacerea” tatălui său. Astăzi, împreună cu fratele său mai mic Yahaya şi alţi membri ai tribului, dresorul călătoreşte prin toată Nigeria acompaniat de trei hiene, patru babuini şi doi pitoni de stâncă.
Hienele sunt mai tot timpul atente, şi cel mai mic zgomot le agită imediat. Urăsc căldura şi trebuie să ne asigurăm că se simt bine, altfel devin periculoase. Din când în când le stropim cu apă rece”, adaugă acesta.
Există multe grupuri de nomazi care străbat Nigeria cu hiene ţinute în lanţuri solide. Obiceiul a luat amploare în urma creşterii sărăciei şi şomajului din ţară. Tinerii, în particular nu au niciun viitor, şi unii ajung să găsească metode inventive de a câştiga un ban.
„Sunt în această afacere de când eram un copil. Animalele ne ajută mult. Banii strânşi cu  ne ajută să nu murim de foame”, declară şi Abdullahi Mohammed, mândrul proprietar al unui babuin dresat.
hiene-8
Grupuri asemănătoare de „oameni hienă” cum au ajuns să fie cunoscuţi în lumea întreagă, cutreieră ţara devenind puncte de atracţie pentru curioşi. Când se stabilesc pentru câteva zile într-un sat sau o intersecţie din oraş, oamenii se înghesuie să vadă trucurile şi giumbuşlucurile babuinilor, sau să atingă cu teamă şi respect hienele.
Când facem popas, îi punem pe babuini să sară, să de sea peste cap şi să dea mâna cu oamenii. Tot aşa, îi lăsăm să mângîie hienele şi să-şi pună dorinţe. La sfârşit, babunii trec printre ei cu o pălărie să colecteze banii. În grupul nostru sunt şi muzicanţi precum şi vraci. Vracii prepară poţiuni şi ierburi pe care le vând suferinzilor. Tot ei pot să vindece muşcături de şarpe, înţepături de scorpioni sau otrăviri. În afară de asta, ne ocupăm cu proiecte de film, iar eu pot să aduc animale sălbatice. Pot să aduc din sălbăticie orice animal îmi cer oamenii. Am vândut nenumărare animale grădinilor zoologice şi colecţionarilor particulari din Africa şi întreaga lume”, declarâ mândru şi Yahaya.
O parte din nigerieni îi susţin pe cei care trăiesc de pe urma hienelor, considerând că doar o mică parte dintre aceştia încalcă legile. Opinia publică merge până într-acolo încât crede că dacă autorităţile de la Lagos vor interzice această „meserie”, oamenii lipsiţi de mijloace de subzistenţă se vor apuca de infracţiuni.
Departe de dezbaterile care încing spiritele nigerienilor, una dintre hiene a observat că o za din lanţ s-a slăbit în urma zbaterilor necontenite. „Praful magic” care l-a înghiţit când era doar un pui şi-a pierdut demult efectul, iar în fiecare fibră a trupului său făcut pentru a ucide, simte fiorul libertăţii. Nu va dura mult şi va rupe lanţul. Atunci le va aduce tuturor aminte că este o hienă pătată adevărată. Cu tot ce înseamnă asta…
Advertisements

Posted on April 25, 2014, in Curiozitati and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: