Valurile ar putea constitui cea mai eficientă sursă de energie regenerabilă


O echipă de ingineri de la Universitatea din California au creat un design de dispozitiv care ar putea capta mai mult de 90% din energia valurilor în energie electrică.

Combustibilii fosili se consumă într-un ritm amețitor așa că trebuie să accelerăm exploatarea energiilor regenerabile. Totuși, captarea energiei solare se lovește de costuri mari de implementare și eficiență mică, iar pentru captarea energiei eoliene este nevoie de condiții speciale, așa că uriașele noastre „sfârleze” trebuie instalate în zone cu suficient impact al curenților pentru a deveni eficiente. Totuși, mările și oceanele sunt în continuă mișcare, iar valurile, deși variază în intensitate, ar putea fi mult mai eficiente decât orice altă sursă de energie regenerabilă. Este un fapt demonstrat de curând de o echipă de ingineri de la Universitatea din California, care a creat un prototip la scară redusă al unui dispozitiv de recoltare al energiei valurilor.
https://i1.wp.com/stiintasitehnica.com/wp-content/uploads/2014/02/6.jpg

Este deja un lucru cunoscut faptul că suprafețele mâloase de pe fundul mărilor și oceanelor absorb foarte bine energia valurilor. Astfel, echipa de la UC s-au gândit să creeze un sistem care nu numai să absoarbă această energie, dar să o și transforme în energie utilizabilă. Sistemul este format dintr-un covor din cauciuc care se sprijină pe o rețea de pistoane hidraulice, cilindri și pompe, care preiau mișcarea sinusoidală a valurilor. Mișcându-se în sus și în jos odată cu valurile, covorul crează presiune hidraulică în cilindri, iar pistoanele cu dublă acțiune produc astfel energie în ambele sensuri. Experimentele celor de la UC au arătat că acel covor este capabil să absoarbă peste 90% din energia valurilor. Conform cercetătorilor, un metru pătrat de covor ar putea genera suficientă energie pentru a alimenta două gospodării americane, iar 100 de metri pătrați de covor ar putea produce echivalentul a 6.400 de metri pătrați de panouri solare! „Avem în plan să testăm sistemul în ocean în următorii doi ani și sperăm să putem dezvolta un sistem viabil comercial în următorii 10 ani”, spune Reza Alam, Profesor Asistent de Inginerie Mecanică al UC.
Mai mult, în afară de a oferi o sursă de energie alternativă, procesul de conversie al energiei duce la producerea de apă de mare la presiune mare, proces care ar putea fi folosit pentru desalinizare și distribuție de apă dulce.

Advertisements

Posted on February 27, 2014, in Stiinta si Tehnologie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: