iOptik – Lentilele inteligente


In cadrul Consumer Electronic Show 2013 (CES), cel mai mare târg expozițional de electronice din lume, au fost prezentate o pereche de lentile inteligente ce oferă experiențe vizuale inedite, dar și date și informații utile direct pe retina utilizatorilor.

 Lentilele de contact inteligente vor permite utilizatorilor să „vadă” ecrane virtuale, high definition, direct pe retină. Denumit iOptik, sistemul inovator ce a fost prezentat la Las Vegas, SUA, în cadrul CES 2013, oferă și experiențe de tip HUD (Head-Up Display), proiectând informații digitale precum direcții de mers (de tip GPS) sau telefonie video.

Ecranele virtuale de pe retină, inventate de compania Innovega din Washington DC, funcționează împreună cu o pereche de ochelari ușori și – în cadrul filmelor – promit o experiență echivalentă cu aceea a vizionării unui ecran de 240 inci de la o distanță de 3 metri. Ochelarii au incorporate microproiectoare, în vreme ce lentilele se pot folosi și indendent de aceștia, conectându-se la telefoane inteligente, console de jocuri sau la calculator și, în funcție de programul folosit, oferind experiențe de realitate augmentată.

lentile 2

În cazul telefoanelor, lucrurile stau simplu: prin conexiunea Bluetooth, orice rulează pe ecranul telefonului va rula pe lentilele iOptik, afirmă Stephen Willey, directorul companiei. Dispozitivul poate fi folosit în permanență, la fel precum Google Glass, furnizând date de trafic, direcții sau informații utile.

lentila 3

Microsoft împreună cu Universitatea din Washington a dezvoltat un prototip similar, folosit în filmul Mission Impossible 4.

Advertisements

Posted on February 1, 2014, in Stiinta si Tehnologie and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: