De la macro la micro. Universul este un “Creier Gigant”.


Ideea cum ca universulul ar fi un “creier gigant” a fost pusa in discutie, de oamenii de stiinta si de scriitorii de stiinta fictiva, de mai multe decenii.
Dar acum oamenii de stinta spun ca ar exista unele dovezi care sunt adevarate. Intr-un anume sens.

In conformitate cu un studiu recent publicat in Nature’s Scientific Reports, universul ar fi putut evolua intr-un fel foarte asemanator cu un creier gigant – cu legaturi electrice intre celulele creierului, galaxii in cazul universului.

Rezultatul unei simulari pe calculator sugereaza aceasta ” crestere dinamica naturala” – felul in care evolueaza un sistem – este acelasi pentru diferite feluri de retele – indiferent daca este vorba de internet, de creierul uman sau de univers ca un intreg.
Coordonatorul acestui studiu, Dmitri Krioukov de la Universitatea din California San Diego, spune ca: “Chiar daca unele sisteme aparent arata foarte diferit, ele au evoluat intr-un mod foarte asemanator”. Rezultatele confirma faptul ca universul chiar creste asemanator unui creier.  Studiile l-au facut pe Krioukov sa-si puna noi intrebari profunde in legatura cu modul de functionare al universului.

neuron-galaxy (1)

Simularea, facuta de Dimitri si echipa sa, modeleaza viata universului foarte devreme, la scurt timp dupa big bang, observand cum unitatile cuantice de spatiu-timp mai mici decat particulele subatomice sunt conectate intre ele, facand universul sa creasca.
Ei au gasit aceasta simulare oglindita si in alte tipuri de retele. Unele legaturi intre noduri similare sunt limitate in crestere, in timp ce altele actioneaza ca niste jonctiuni pentru multe conexiuni diferite.
De exemplu multe conexiuni sunt limitate si similare – precum o persoana careia ii place sportul si viziteaza multe alte site-uri de sport – iar multe dintre ele sunt conectate in multe alte parti ale internetului cum ar fi motoarele de cautare: Google, Yahoo etc.

Nu, asta nu inseamna ca universul “gandeste”- ci sugereaza faptul ca exista multe similaritati intre lucrurile foarte mici si cele foarte mari, care la prima vedere pare ca nu au nimic in comun.

 

Advertisements

Posted on October 18, 2013, in Stiinta si Tehnologie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: