Campul Electromagnetic


Magnetosfera reprezinta scutu de protectie impotriva vanturilor solare, ale caror partile sunt tinute la distante cuprinse intre 3000 si 15 000 de kilometri altitudine. Radiatiile solare navalesc spre cele doua falii, care sunt polii, unde sunt controlate de liniile de forta ale magnetismului terestru si ies apoi in atmosfera.

Atmosfera este compusa din mai multe straturi:

Troposfera, care se intinde pana la o altitudine de 10 000 de metri, iar temperatura ajunge la – 60 de grade.

Stratosfera, pana la 50 000 de metri, incluzand stratul de ozon si mezosfera. Presiunea este foarte scazuta. Printr-un exercitiu macabru de imaginatie, daca un avion ar exploda in stratosfera, sangele pasagerilor ar clocoti, apoi trupurile ar ingheta instantaneu, iar respiratia s-ar opri brusc.

Intre altitudinile de 50 000 pana la 600 000 de metri se intinde ionosfera , asemeni atmosferei, multistratificata. Sub actiunea ultravioletelor, ionii divid moleculele de gaz eliberand electronii, separati de ionii pozitivi (molecule fara electron). Asadar, de la atmosfera pana la ionosfera, informatia energetica circula exprimandu-se hertzial. De exemplu: undele radio mici de 3 megahertzi pleaca de la emitator urmand contururile solului. Celelalte unde sunt reflectate de diferitele straturi ale atmosferei, fiind transmise prin salturi. Asa se explica de ce undele radio circula in timp real, putand fi captate de receptorii din intreaga lume. Dincolo de ionosfera se afla magnetosfera, care este formata din plasma.

Advertisements

Posted on July 6, 2013, in Curiozitati and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: