Burii si Burebista


Personalitatea lui Burebista a suferit un intens proces de amplificare si eroizare prin propaganda in perioada comunista, care a aruncat-o in domeniul larg al speculatiei, deformand pana la caricatura – mai ales prin filmul artistic Burebista din 1980 – informatia istorica. Ea face dovada incontestabila a existentei si actiunilor politico-militare ale lui Burebista, ca lider geto-dac al perioadei (secolul I in.Hr), dar aspectele privitoare la tipul de stat pe care  l-a infiintat si la consistenta sa etnoistorica sunt inca in dezbatere.

Prima ipoteza interesanta si coerenta despre Burebista si momentul sau istoric i-a apartinut lui Dumitru Berciu, care considera ca axa a demonstratiei sale ca Burebista isi avea originea in tribul antic al burilor. Acest trib apare insa mentionat in scrierile antice (Ptolomeu) undeva pe la izvoarele Vistulei, in Europa Centrala, si ca “un grup compact de geto-daci Burii de Vest” in Silezia si Boemia (Tacitus). Dio Cassius ii prezinta pe buri ca aliati ai dacilor in timpul razboaielor lui Traiac cu dacii si carora tot romanii le impun interdictia ” sa nu mai cutreere cu turmele lor o distanta de 40 de stadii de la hotarele Daciei”. Asa cum se prezinta informatia istorica, burii erau un trib germanic din afara spatilului Daciei, dar care practica transhumanta si care a venit in ajutorul dacilor in timpul Primului Razboi Dacic, fara vreun motiv plauzibil pe care sa-l intelegem. In timpul marsului trupelor lui Traian catre zona Tapae – localizata la Portile de  Fier ale Transilvaniei, trecatoarea dintre Banat si Transilvania – , Decebal ii trimite imparatului roman o solie formata din “ceilalti aliati si burii”, care il sfatuiesc sa incheie pacea si sa se intoarca din drum. Solia aducea un mesaj scris in limba latina pe o ciuperca mare rotunda, moment care in mod fericit a fost imortalizat pe Columna lui Train de la Roma.

Intrebarea de la care porneste analiza lui Dumitru Berciu este daca burii de la Tapae erau burii vestici sau burii din Oltenia, avand in vedere localizarea buridavensilor ca trib cu centrul la Ocnita, judetul Valcea, antica Buridava geto-dacica. In privinta nationalitatii burilor, Berciu face mai intai referire la textul lui Tacitus in care acestia apara “de extractie germanica”, apoi citeaza opinia lui Vasile Parvan cum ca burii erau daci, pornind de la argumentul lingvistic ca radacina bur este dacica, intalnita si la alte nume geto-dace, inclusiv la Burebista. Radacina bur s-a folosit pentru compunerea unor cuvinte insemnand taran, agricultor, crescator de animale. Buridava apare pe Tabula Peiutingeriana si a fost mereu lucalizata in Valcea, pe valea Oltului, fie mai la nord, fie mai la sud, dar in perioada romana, potrivit Papirusului Hunt, acolo era incartiruit un detasament din Cohors I Hispanorum Veterena Quingenaria, un al doilea detasament fiind la Piroboridava. Berciu observa ca, in textul manuscrisului, Buridava apare ca Boridava, asemenea Prioboridavei, nume in care bu a fost inlocuit prin uzul limbii latine bulgare cu bo, citirea corecte si veche fiind: Buridava si Piroburidava. Potrivit lui Berciu, “Buridava ramane capitala prin excelenta a burilor; ei vor fi cuprins intreg tinutul din jurul capitalei lor, cu Argesul si culmile  Fagarasului si Sebesului, intinzandu-se pana aproape de Tapae, daca nu chiar ingloband aceasta localitate in teritoriul lor; sunt stapani in Vestul Olteniei si in Rasaritul Banatului si Sud-estul Transilvaniei”. Numele lui Burebista era compus din radacina bur si cuvantul bista (sau bastes, bostes intalnit si la tarabostes), care inseamna “nobil”, “recunoscut”, astfel incat numele Burebista avea semnificatia de “nobil al burilor” sau  de “cel recunoscut dintre buri”. Ca in multe cazuri de nume ale Antichitatii, Burebista nu era numele propri-zis al persoanei, ci apelativul acestuia, ca la Ramses – “fiul lui Ra”, sau la Decebal – “Regele dacilor” sau “de zece ori mai puternic”, de extractie veche ariana, dupa o alta interpretare. Prin urmare, nu cunoastem numele real al lui Burebista, ci numai supranumele acestuia.

Advertisements

Posted on July 5, 2013, in Istorie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: